Angstklachten behandeling bij Psycholoog Haarlem

Leven in angst

Hoge hartslag, klamme handen en een snelle ademhaling. Je bent bang. Als je logisch nadenkt weet je dat je niet bang hoeft te zijn. Maar toch, je lichaam reageert niet zo. Je richt je leven in op je angst. Je laat er dingen voor. Je gaat er dingen voor uit de weg. Alles wordt bepaald door die angst. Misschien ben je wel vrienden kwijt geraakt of kan je niet meer naar je werk, je hebt geen meer plezier in de dingen. Je hebt uiteindelijk alleen nog maar je angst.

Angsten in soorten en maten

Angst is iets heel natuurlijks. Maar wanneer het je leven gaat beheersen kan het flink vervelend worden. We onderscheiden angststoornissen op in drie verschillende soorten:

  1. De gegeneraliseerde angststoornis.
    Je piekert en bent de hele tijd bezorgd. Terwijl dat eigenlijk niet nodig is. En dat weet je maar je kan het niet onder controle krijgen. Misschien heb je wel last van paniekaanvallen.
  2. Dwang of obsessieve compulsieve stoornis.
    Je hebt niet alleen angsten, maar bent ook geobsedeerd met bepaalde gedachten of handelingen. Je kunt bijvoorbeeld niet ophouden met het hebben van bepaalde negatieve gedachten, je bent er door opgeslokt. Of je moet de hele tijd dezelfde handelingen uitvoeren (denk aan smetvrees of wasdrang).
  3. De fobie.
    Een fobie is een gerichte angst. Bijvoorbeeld voor een dier, een object of een situatie. En net als met alle angstklachten snap je dat het niet ‘redelijk’ is. Maar toch… het probleem van de fobie is dat je de angst wilt vermijden en er dus dingen voor laat, wat in sommige gevallen een diepe uitwerking op je leven kan hebben.

Heb je vragen over angst?

Leef niet in angst, angstklachten zijn goed te behandelen. Zeker met de methoden die wij hanteren. Jij bent de sleutel om er vanaf te komen, maar niet alleen. Als je de klachten herkent, of je hebt er vragen over, bel dan 085 4015 337 of mail mij.